Θεραπεία της οστεοχονδρωσίας στο σπίτι: ασκήσεις και λαϊκές συνταγές

Πόνος στην πλάτη με οστεοχονδρωσία

Ο πόνος στη σπονδυλική στήλη που ακτινοβολεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού, των πλευρών ή των ποδιών οφείλεται σε τσίμπημα των νευρικών ριζών των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Στην ιατρική, μια τέτοια εκδήλωση έχει ένα επίσημο όνομα - οστεοχονδρωσία, η οποία χωρίζεται σε τμήματα ανάλογα με την τοποθεσία, οδηγώντας σε χαρακτηριστικά συμπτώματα και θεραπεία.

Σήμερα, χρησιμοποιούνται πολλά μη παραδοσιακά μέσα αντιμετώπισης εκφυλιστικών-δυστροφικών διεργασιών στη σπονδυλική στήλη που ήταν γνωστά πριν από δεκαετίες. Εκείνη την εποχή, η ιατρική δεν ήταν επαρκώς ανεπτυγμένη και εντελώς απρόσιτη σε ορισμένους ανθρώπους.

Η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας με λαϊκές θεραπείες ασκήθηκε από τους προπάππους μας, επομένως μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι οι λαϊκές συνταγές έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και έχουν θεραπεύσει πολλούς ανθρώπους από την ασθένεια.

έννοια και ιδιότητες

Η οστεοχόνδρωση είναι μια εκφυλιστική βλάβη του αρθρικού χόνδρου και του παρακείμενου οστικού ιστού.

Στην ιατρική, αυτός ο όρος περιγράφει τη χαρακτηριστική εξάντληση και τις δυστροφικές αλλαγές στους μεσοσπονδύλιους δίσκους.

Ανάλογα με την παραμέληση της νόσου, ένα άτομο μπορεί να βιώσει τόσο πόνο που προκαλείται από τσίμπημα των νευρικών ριζών όσο και προεξοχή του πολφικού πυρήνα με ρήξη του δακτυλίου των ινών, γνωστή ως μεσοσπονδυλική κήλη.

Η παρουσιαζόμενη νόσος είναι κάπως «αναζωογονημένη». Αν ακόμη και πριν από 10-20 χρόνια οι περισσότεροι ασθενείς ήταν ηλικιωμένοι ή πολίτες άνω των 50 ετών και τα αίτια της οστεοχόνδρωσης έγκεινταν στην εξάλειψη του μεσοσπονδύλιου δίσκου που σχετίζεται με την ηλικία και στην απώλεια προηγούμενων ελαστικότητα, τότε η ασθένεια θα σήμερα, οι νέοι διαγιγνώσκονται λόγω της καθιστικής ζωής τους.

Η οστεοχόνδρωση δικαίως μπορεί να ονομαστεί η μάστιγα της εποχής μας, αφού η εργασία γραφείου και η μακροχρόνια ενασχόληση με τον υπολογιστή οδηγούν σε «στάσιμο» ολόκληρου του μυοσκελετικού συστήματος.

Εάν δεν δίνετε προσοχή στον πόνο στην πλάτη, ο οποίος συχνά προφέρεται το πρωί, κινδυνεύετε να εμφανιστούν τέτοια δυσάρεστα φαινόμενα όπως η ασθένεια της σπονδυλικής στήλης, ολόκληρου του μυοσκελετικού συστήματος και του νευρικού συστήματος. Οι συνεχιζόμενες περιπτώσεις οδηγούν σε παράλυση των άκρων και μερική ή πλήρη ακινησία ενός ατόμου.

Ποικιλίες της νόσου ανάλογα με τον εντοπισμό

Η ανθρώπινη σπονδυλική στήλη αποτελείται από σπονδύλους, καθένας από τους οποίους ανήκει σε ένα συγκεκριμένο τμήμα. Εδώ γίνεται διάκριση:

 • αυχενική περιοχή - 7 σπόνδυλοι.
 • θωρακική περιοχή - 12 σπόνδυλοι.
 • οσφύ - 5 σπόνδυλοι;
 • Ιερό - 5 σπόνδυλοι;
 • Τμήμα κόκκυγα - 3-5 σπόνδυλοι.

Η οστεοχόνδρωση, με τη σειρά της, μπορεί να ταξινομηθεί ανάλογα με τον εντοπισμό της εμφάνισής της, όπου διακρίνεται:

Πόνος στην πλάτη με οστεοχόνδρωση με καθιστική εργασία
 1. Αυχενικό τμήμα - μια επίθεση στην παρουσία δυστροφικών αλλαγών ξεκινά μετά από μια μακρά στατική θέση. Ο πόνος χειροτερεύει κάθε φορά που κινείτε το κεφάλι ή φτερνίζεστε. Σημάδια εκδήλωσης είναι πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στους ώμους, ημικρανίες, αυξημένη αρτηριακή πίεση και ζάλη.
 2. Η θωρακική περιοχή - η ήττα σε αυτήν την περιοχή είναι σπάνια, αφού οι θωρακικοί σπόνδυλοι πρακτικά δεν ανέχονται την πίεση. Ο πόνος συχνά γίνεται αντιληπτός ως ασθένεια της καρδιάς και άλλων εσωτερικών οργάνων. Χαρακτηριστικός είναι ο πόνος στη ζώνη στις πλευρές και στην κοιλιά, που μειώνεται όταν ο ασθενής αλλάζει θέση.
 3. Οσφυϊκός - οξύς πόνος που οδηγεί ένα άτομο σε χαρακτηριστική ακινησία εξηγείται από την οστεοχόνδρωση στην οσφυϊκή περιοχή. Η μη έγκαιρη θεραπεία οδηγεί σε μούδιασμα και παράλυση των ποδιών, δυσλειτουργία του ουρογεννητικού συστήματος, συχνά διαγιγνώσκεται ακράτεια ούρων.

Η έξαρση της οστεοχονδρωσίας οποιουδήποτε τμήματος μπορεί να προκληθεί από σωματική δραστηριότητα, φλεγμονή στο ανθρώπινο σώμα, υποθερμία. Η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από μερικές εβδομάδες έως ένα χρόνο.

Μέθοδοι παραδοσιακής ιατρικής για τη θεραπεία της νόσου

Η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας με λαϊκές θεραπείες στο σπίτι παίζει σημαντικό ρόλο.

Έτσι, για παράδειγμα, οι ξαφνικοί πόνοι εξαλείφονται τέλεια με διάφορες αποτελεσματικές μεθόδους της παραδοσιακής ιατρικής.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η οστεοχόνδρωση είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία των νευρικών ριζών του νωτιαίου μυελού και των μυών κοντά στην πληγείσα περιοχή.

Το τσίμπημα οδηγεί σε εξασθενημένη κυκλοφορία του αίματος, που σημαίνει έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Το κύριο καθήκον οποιασδήποτε μεθόδου από την παραδοσιακή ιατρική είναι η ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή, αποκαθιστώντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος.

Εκτός από την περιγραφόμενη εργασία στη θεραπεία της συμβατικής ιατρικής, μπορούν να διακριθούν οι ακόλουθες θετικές πτυχές:

 1. Η σύνθεση ενός προϊόντος περιλαμβάνει μόνο φυσικά συστατικά που δεν οδηγούν σε παρενέργειες.
 2. Ορισμένα φαρμακευτικά βότανα έχουν πιο ευεργετική δράση από ένα φάρμακο με υψηλή περιεκτικότητα σε χημικές ουσίες.
 3. Η παραδοσιακή ιατρική είναι διαθέσιμη σε κάθε πολίτη, αφού το φάρμακο είναι φθηνό.

Αν μιλάμε για τις αρνητικές πτυχές της παραδοσιακής ιατρικής, είναι απαραίτητο να σημειωθεί η νωθρότητα των ίδιων των ασθενών, οι οποίοι ξεκίνησαν αυτοθεραπεία χωρίς να υποβληθούν σε πλήρη και ενδελεχή διάγνωση για τον προσδιορισμό των αιτιών του πόνου στην πλάτη.

Ως προφύλαξη, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τη χρήση της επιλεγμένης μεθόδου ως θεραπείας.

Θεραπεία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Ασκήσεις για τη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας

Οι ειδικοί συνιστούν στους εργαζόμενους γραφείου και στους αυτοκινητιστές να κάνουν τακτικά ασκήσεις για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και την πρόληψη της οστεοχόνδρωσης.

Εδώ, οι μη μόνιμες περιστροφές της κεφαλής στο πλάι, η κλίση της κεφαλής προς τα εμπρός και προς τα πίσω είναι κατάλληλες. Όλες οι κινήσεις εκτελούνται ομαλά.

Για να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα, δημιουργήστε ένα είδος πίεσης στους μύες του λαιμού: γείρετε το κεφάλι σας στο πλάι και δημιουργήστε ένα εμπόδιο στην κίνηση με το χέρι σας.

Οι κυκλικές κινήσεις και η απότομη κλίση του κεφαλιού προς τα πίσω στην αυχενική οστεοχονδρωσία απαγορεύονται αυστηρά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό και κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου των αυχενικών σπονδύλων.

Με την αυχενική οστεοχονδρωσία, εκτός από ασκήσεις, συνιστάται να κάνετε κομπρέσες τη νύχτα, οι οποίες εξαλείφουν τέλεια τον πόνο και τη φλεγμονή.

Μπορείτε να βρείτε συνταγές εδώ:

 1. Μια κομπρέσα από πατάτες και μέλι. Για να φτιάξετε μια φαρμακευτική σύνθεση, βράστε τις πατάτες με τις στολές τους. Οι ζεστοί κόνδυλοι ζυμώνονται και προστίθεται ελαφρώς λιωμένο μέλι σε αναλογία 1: 1. Η σύνθεση αναμειγνύεται καλά και σχηματίζεται ένα κέικ από αυτό. Εφαρμόζεται στην επώδυνη περιοχή, καλύπτεται με πολυαιθυλένιο και τυλίγεται με μάλλινο μαντήλι το βράδυ.
 2. Συμπιέστε τα φύλλα χρένου. Ζεματίστε το φύλλο χρένου με βραστό νερό και εφαρμόστε στον κατεστραμμένο αυχενικό σπόνδυλο. Καλύψτε το φύλλο με πολυαιθυλένιο και ένα μάλλινο μαντήλι. Αφήστε το βράδυ. Η μέθοδος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν υπάρχει αίσθηση καψίματος στο δέρμα.
 3. Για να εξαλείψετε τη φλεγμονώδη διαδικασία χρησιμοποιήστε ένα βάμμα βοτάνων. Ο αποξηραμένος και προθρυμματισμένος λυκίσκος, το χαμομήλι και η ρίγανη αναμειγνύονται σε ίσες αναλογίες. Μια κουταλιά της σούπας από τη συλλογή χύνεται σε ένα ποτήρι βραστό νερό, χύνεται σε ένα σκούρο βάζο και αφήνεται για τρεις ημέρες. Μετά την πάροδο του χρόνου, το έγχυμα λαμβάνεται σε μια κουταλιά της σούπας δύο φορές την ημέρα.

Όλες αυτές οι μέθοδοι είναι κατάλληλες και για τη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας άλλων ειδικοτήτων. Όλες οι μέθοδοι πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μετά από διαβούλευση με γιατρό.

Θεραπεία της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

θεραπευτικές ασκήσεις για την οστεοχονδρωσία

Η θεραπεία της οσφυϊκής οστεοχονδρωσίας στο σπίτι πρέπει να γίνεται αμέσως μετά το ξύπνημα.

Ξαπλώνοντας στο κρεβάτι, πρέπει να κάνετε μερικές ασκήσεις. Αμέσως μόλις ξυπνήσετε, ξαπλώστε ανάσκελα και τεντώστε ισιώνοντας τα πόδια και τις κάλτσες σας.

Κλειδώστε αυτή τη θέση για ένα λεπτό. Εδώ είναι μερικές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε:

 1. Λυγίστε το πόδι, το γόνατο και τραβήξτε στο στήθος. Κάντε μερικές επαναλήψεις με το ένα πόδι, μετά αλλάξτε και επαναλάβετε.
 2. Σηκώστε το πόδι σας σε ορθή γωνία αρκετές φορές. Αλλάξτε πόδι και κάντε τον ίδιο αριθμό επαναλήψεων.
 3. Λυγίστε και τα δύο πόδια στα γόνατα και σηκώστε τη λεκάνη προς τα πάνω για μερικά δευτερόλεπτα.

Το βράδυ, για τη θεραπεία της οσφυϊκής οστεοχόνδρωσης στο σπίτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κομπρέσα ή αλοιφή. Για να ετοιμάσετε μια κομπρέσα, πάρτε 700 γραμμάρια βούτυρο και δύο ποτήρια μπουμπούκια σημύδας.

Ανακατεύουμε τα υλικά και κάνουμε μασάζ για όλη τη νύχτα. Δέσε με μεμβράνη και μάλλινο φουλάρι. Αφήστε το βράδυ.

Για την παρασκευή της αλοιφής, το σκόρδο, τυλιγμένο σε μύλο κρέατος, αναμειγνύεται σε ποσότητα 1 κουταλιά της σούπας με δύο κουταλιές της σούπας λαρδί. Η αλοιφή τρίβεται στο κάτω μέρος της πλάτης.

Για τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, χρησιμοποιείται αφέψημα από μούρα. Μια κουταλιά της σούπας θρυμματισμένα φύλλα lingonberry χύνεται με ένα ποτήρι βραστό νερό και η σύνθεση φέρεται σε βρασμό σε μια σμάλτο κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.

Μετά από βρασμό για 15 λεπτά, ο ζωμός διηθείται και χρησιμοποιείται για χορήγηση από το στόμα. Στραγγισμένο ζωμό πίνετε δύο κουταλιές της σούπας τρεις φορές την ημέρα.

Όταν επηρεάζεται η περιοχή του θώρακα

Η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της περιοχής του θώρακα βασίζεται σε γυμναστικές ασκήσεις, θεραπευτικά λουτρά και τη χρήση οικιακών αλοιφών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες μεθόδους:

 1. Για ένα θεραπευτικό μπάνιο, προσθέστε 400 γραμμάρια άνθη σελαντίνης ή πικραλίδας σε 5 λίτρα βραστό νερό. Καλύψτε το δοχείο με μια κουβέρτα για δύο ώρες. Στραγγίστε τη σύνθεση στο προετοιμασμένο λουτρό με θερμοκρασία 38-39 βαθμών Κελσίου. Μια διαδικασία μπάνιου διαρκεί μόνο 15 λεπτά. Η θεραπεία διαρκεί 15-20 ημέρες.
 2. Για την παρασκευή της αλοιφής, τα θρυμματισμένα φύλλα ficus και το βούτυρο αναμειγνύονται σε ίσες αναλογίες. Η σύνθεση διατηρείται σε ζεστό φούρνο για δύο ώρες. Η διηθημένη και ψυχόμενη σύνθεση τρίβεται στην πληγείσα περιοχή όλη τη νύχτα.
 3. Για το τρίψιμο, μπορείτε να ετοιμάσετε μια σύνθεση από 100 γραμμάρια θρυμματισμένα φύλλα γαρύφαλλου και 200 γραμμάρια ελαιόλαδο. Τα συστατικά διατηρούνται σε λουτρό νερού για μισή ώρα. Το φιλτραρισμένο και ψυχθέν μείγμα εφαρμόζεται στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και τρίβεται καλά.
Θεραπεία άσκησης για την οστεοχονδρωσία

Ως γυμναστική, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ασκήσεις με ράχη. Για περισπασμούς, καθίστε σε μια καρέκλα και σκύψτε προς τα πίσω με τις παλάμες σας στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας καθώς εκπνέετε. Κάντε μερικές επαναλήψεις.

Η ίδια άσκηση εκτελείται και στα τέσσερα. Κατά την εκπνοή, η πλάτη κάμπτεται προς τα πίσω και κρατιέται σε αυτή τη θέση για μερικά δευτερόλεπτα.

Η καταπολέμηση της οστεοχονδρωσίας μπορεί να διαρκέσει πολύ και ο ασθενής πρέπει όχι μόνο να συμμορφώνεται με όλες τις ιατρικές συνταγές, αλλά και να αποκλείει όλους τους παράγοντες που προκαλούν έξαρση.

Η παθολογία μπορεί να αντιμετωπιστεί όχι μόνο με φάρμακα, αλλά και με λαϊκές θεραπείες. Για να γίνει αυτό, επιλέγονται οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι και συνταγές που είναι ασφαλείς και δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Με την έγκαιρη θεραπεία, οι συνέπειες και οι επιπλοκές της οστεοχονδρωσίας δεν είναι σοβαρές για ένα άτομο. Ωστόσο, πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε μέθοδο, θα πρέπει να υποβληθείτε σε πλήρη και ενδελεχή διάγνωση και να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.